Bröstpanel

Vi tillverkar bröstpaneler med specialsnickerier efter dina önskemål.

Bröstpanel

Bröstpanel kan ge ett rum ett helt nytt utseende och känsla. Vi hjälper dig gärna hela vägen från idé till färdigt resultat, steg för steg. Såväl panelen och som listverken går att få i valfritt träslag och ytbehandling samt anpassade precis efter dina önskemål.

Är du osäker på exakt hur du vill ha det hos dig hjälper vi dig såklart även med förslag och inspiration, endast fantasin sätter gränser. Det går även bra att beställa specialtillverkade träpaneler och listverk av oss och sköta allt från leverans till montering själv.

Här nedan finner du bilder på tidigare projekt följt av vanliga frågor och fakta.

Bröstpanel till fönsterbrädan

Varför bröstpanel?

Varför har man egentligen träpanel på inneväggarna och vad fyller det för funktion? Det är helt enkelt för rummets känsla och utseende. Panelen i trä ger rummet en ombonad känsla och liv till väggarna.

Är du inte den som gillar färg och mönster är bröstpanel ett enkelt sett att ge rummet mer liv, även med minimalistisk inredning. Genom att använda samma kulör på panel som på övrig vägg inger det ett lugnt intryck men med mer djup och karaktär än bara släta innerväggar.

Det är vanligast att man finner bröstpanel i äldre fastigheter med högt i tak. En bröstpanel med speglar ger dessutom en exklusiv känsla och ger rummet ett helt nytt intryck.

Förutom i hela rum gör sig väggpanel och listverk snyggt i trapphus. Det ger en ombonad och trevlig känsla till annars opersonliga trappor. 

Bröstpanelens ursprung

Bröstpanel gjorde entré i mitten av 1700-talet och har sedan dess använts för att klä väggar i bostäder.

Namnet kommer ifrån att panelen ursprungligen skulle gå upp till brösthöjd – 120 cm, och dess huvudfunktion var att isolera huset mot kyla. Sedan fortsatte man klä innerväggarna i panel för att det var snyggt. 

Dock har detaljer och fyllningar ändrats med tidens gång och man kan på så sätt ofta avgöra under vilken tidsepok den är byggd. Tidigt 1800-tal blev det nämligen vanligt med kraftigare profiler och fyllningarna hade ofta formen av en romb. I mitten av 1800-talet byttes det ut till pärlspont som nådde halvvägs upp till fönstren i bostadens finare rum. 

Hur bygger man en bröstpanel?

Man kan bygga en bröstpanel på olika sätt men ett relativt enkelt sätt att bygga en med speglar är genom att först gipsa väggen upptill och sätta MDF nedtill. Sedan sätter man fast golvsockeln och listen upptill som visar var bröstpanelens slut är. Man brukar även använda samma sorts list en bit ovanför golvsockeln.

Nästa steg är att börja mäta ut på väggen hur breda speglarna ska vara innan du börjar kapa fyra bitar med 45° graders vinkel till varje spegel. Det är viktigt att alla ramar på en vägg är exakt likadana så därför bör man utgå från en bit som mall. 

Sedan är det dags för montering. Först bör du lägga ut bitarna på golvet för att se att det stämmer så som du tänkt. Använd sedan en laser för att se till att det blir rakt på väggen.

Oftast limmar man med trälim och spikar med stiftpistol. Sedan är egentligen själva bygget klart, och målningen återstår. Det låter kanske enkelt men kräver precision och tålamod. Blir det minsta lilla snett påverkar det hela rummet. 

Boasering

Vad är det egentligen för skillnad på boasering och bröstpanel? Den enkla förklaringen är att boasering är hela väggpaneler av trä och kan även gå enda upp i taket medan bröstpanel bara är en del av väggen.

Boasering även kallat boiserie är en invändig panel i trä och har sitt ursprung i Frankrike. Det är även därifrån namnet kommer, av franskans bois som betyder trä. Synonymt med boasering är invändig beklädnad och detta sammanfattar ordet väldigt väl.

Boasering förekom oftast i påkostade miljöer och sågs som ett tecken på rikedom. Boasering hade sin storhetstid samtidigt som rokokon vid 1700-talets mitt men blev vanligare i gemene mans bostäder i slutet på 1700-talet. 

Pärlspont

Pärlspont är en fasspontpanel och gjorde entré på 1800-talet när snickerier började tillverkas maskinellt. Den används som en stående panel till innertak, innerväggar och bröstningar.

Det som skiljer pärlspont från vanlig fasspont är att pärlsponten har en upphöjning på fjädern. Alltså en rundfräst avslutning som löper längs ena sidan av brädan.

Skillnaden mellan pärlspont och bröstpanel är att bröstpanel ofta har speglar och listverk medan pärlspont endast har ramverk av lister. 

Listverk

För att verkligen ge rummet en ny känsla och är det viktigt att matcha panelen med rätt typ av lister. Ett listverk hjälper nämligen till att höja ett rums skönhet och status samt ändra hela karaktären. Därför är det av yttersta vikt att välja rätt typ av lister till panelen.

Ett annat sätt att höja estetik och väcka liv i ett rum eller trapphus utan att blanda in färger eller paneler är annars att du använder listverk. Taklister, dörrfoder och socklar med mönster är ett beprövat sätt att höja statusen och är mycket vanligt i äldre hus. Läs mer om våra listverk.

Vanliga frågor

Det är en träpanel på innerväggarna som är mycket vanligt i bland annat sekelskifteshus. Ofta kläs de med listverk och ger framförallt byggnader med högt i tak en helt annan atmosfär. Ett annat ord är boasering eller boiserie ur franskans ”bois” som betyder trä. Under 1700-talet var det vanligt att man gjorde konstfulla paneler invändigt.

En tumregel är att bröstpanelen ska vara ungefär 2/3 till 3/5 av väggens höjd. Ett annat riktmärke är att den överliggande listen är i samma höjd som fönsterbrädorna. Olika höjder har varit moderna vid olika tidpunkter, därför kan man hitta alla olika varianter och det finns inga rätt eller fel. 

Pärlspont är en panel som ofta används till att göra bröstningar. Den används som stående panel och har en liten upphöjning på fjädern vilket ger allmogestil på resultatet. Pärlspontens bredd varierar men idag är det vanligaste 70 mm, 95 mm och 120 mm. I gamla hus hittar man ofta bredare

Bröstlisten används till att skilja panelen på väggen från tapeten eller färgen. En bröstlist sitter överst och ger listverket ett snyggt avslut. De kan även användas till andra projekt som för boasering och ramverk.

Vill du se mer av vår inredning?

Kontakta oss

I vår verkstad möter professionella hantverkare en modern maskinpark för att uppfylla dina önskemål. Har du några frågor eller vill anlita oss är du välkommen att kontakta oss.