Allmogedörrar

Spegeldörrar i allmoge med gammal stil och finsnickerier. 

Allmogedörrar

Vi på Rälta Snickerifabrik tillverkar specialanpassade dörrar i allmoge för inomhus- och utomhusbruk. Under 1700- och 1800-talet var allmogedörren den vanligaste ytterdörren till bostäder och vi har anammat denna tradition genom att skapa vackra allmogedörrar i klassiskt utseende eller med modernare touch helt efter byggnadens utseende och dina önskemål. 

En allmogedörr ger byggnaden ett klassiskt utseende med en härlig känsla och är dessutom ett säkert val till ytterdörr tack vare dess konstruktion. Allmogedörren går att få i hel- eller halvfransk modell, som par- eller enkeldörr med glas och speglar efter dina behov. Vi skapar även kopior av gamla dörrar för att bevara byggnadens utseende och charm.

Allmogedörrar med speglar

Innerdörr allmoge

En klassiker bland innerdörrar i framför allt äldre byggnader är allmogedörren. Den finns som både enkelinnerdörr och parinnerdörr med eller utan glaspartier och speglar. Utseendet på en allmogedörr kan anpassas precis efter dina önskemål och idéer. Variationerna och möjligheterna är oändliga med alltifrån vilken typ av glas, antalet speglar, färg, finsnickerier, spröjsindelning och modell. Självklart går allmogdedörrarna att få i just den storlek du behöver. På det viset kan du komponera en dörr i en unik stil som passar just ditt hem. 

När vi framställer allmogedörrar för inomhusbruk är det alltid genom gediget hantverk för att efterlikna de gamla klassiska allmogedörrarna. Vi skapar självklart även dörrar helt anpassade efter dina önskemål och på det sättet får du en unik allmogedörr som man inte finner någon annanstans. 

Ytterdörr allmoge

Allmogedörren är även en klassiker till ytterdörr. En väl tillverkad allmogedörr kan ge hela byggnaden ett nytt utseende och känsla eller bevara den äldre byggnadens karaktär. En vacker gammaldags enkel- eller pardörr i allmoge med speglar ger din besökare ett gott första intryck och en trevlig helhetskänsla. 

Lika som med innerdörrarna skapar vi ytterdörrar i allmoge genom gediget hantverk och efter dina önskemål. Vi har verktyg och kunskap för att återskapa den tidigare ytterdörrens utseende. Fördelen med en allmogedörr till ytterdörr är inte endast dess vackra utseende utan även att den har en kraftig konstruktion och därför svår att forcera. Med kraftig menas en tyngre och stabilare konstruktion genom att vara extra tjock och med kraftiga gångjärn vilket ger allmogedörrens massivitet. Det gör allmogedörren till en väldigt säker ytterdörr. 

Allmogedörren går att få som enkeldörr eller pardörr med eller utan speglar och med överljus, sidoljus, kattöga eller utan glas. Alltså kan vi anpassa just efter din önskan och byggnadens utseende. 

Hel- eller halvfransk modell

Allmogedörrar har normalt sätt två klassiska modeller. Helfransk eller halvfransk modell. Skillnaderna mellan dessa är allmogedörrens konstruktion och utseende. Båda modellerna kan fås som enkeldörr eller pardörr. För att se skillnad på modellerna ska man titta på listerna kring ramverken. Kort sammanfattat är listerna kring speglarna på en halvfransk modell nersjunkna medan på en helfransk är de utskjutande. Alltså är listerna på en halvfransk allmogedörr frästa i ramträt och listerna på en helfransk allmogedörr är ramverket. Dessa dörrar oavsett modell får ett härligt djup som kan förstärkas ytterligare genom att måla spegelns fris en mörkare nyans. Som namnet lyder kom influenserna kring dessa modeller från Frankrike under 1700-talet. Läs mer nedan. 

K-märkta hus

När det kommer till restaurering av K-märkta hus krävs ofta en rekonstruktion som är en kopia av den gamla ytterdörren men med moderna funktioner och egenskaper. Detta är genom vårt hantverksarbete med finsnickerier enkelt åtgärdat och garanterar att byggnaden behåller sin ursprungliga charm med ett äkta intryck.  

Färgsättning på dörr

Vi målar alla dörrar för hand med pensel – så som man alltid målat allmogedörrar. Du kan själv bestämma färgsättning och detaljer själv eller be oss om hjälp för att ta fram en passande kulör. Önskar du hellre att måla dörrarna är det givetvis inget problem. 

Allmogedörrens historia

Allmogedörren började tillverkas på 1700-talet under den gustavianska tiden och kom till att bli den mest populära ytterdörren. I början var en halvfransk modell med tre fyllningar vanligast och helfranska dörrar användes främst som innerdörrar till de finare rummen. Allmogedörren överlag användes till en början endast i högre ståndsmiljöer och ansågs vara ett tecken på god ekonomi. Anledningen till att man ofta talar om allmogedörrar som karakteristiska för sekelskiftet 1900 är att fem halvfranska fyllningar blev populärt och har hållit i sedan dess. 

Vill du se mer av våra dörrar?

Kontakta oss

I vår verkstad möter professionella hantverkare en modern maskinpark för att uppfylla dina önskemål. Har du några frågor eller vill anlita oss är du välkommen att kontakta oss.