Garageportar

Specialtillverkade garageportar efter dina önskemål och behov. 

Garageportar

Rälta Snickerifabrik AB tillverkar måttanpassade garageportar i trä åt allt från privatpersoner till stora företag. Vi sköter allt från idé och design, hela vägen till färdigmonterade specialtillverkade garageportar. 

Klassisk garageport på timmerhus

Olika typer av garageportar

De vanligaste typerna av garageportar är slagportar, vipportar, vikportar och skjutportar.

    • Slagportar är de som ser ut som en större variant av en ytterdörr i parvariant. Det är alltså två porthalvor som är sidohängda. Där handtaget även ser ut som en vanlig ytterdörrs. För att göra slagportar automatiska krävs en saxarm. Slagportar är den mest sålda garageporten förmodligen för att den oftast är billigast och enkel att få enhetlig med resten av fastigheten. Nackdelen med slagportar är att de tar plats när de ska öppnas, alltid kräver fritt utrymme framför (vid till exempel snöfall) och risken för att de blåser igen på bilen finns alltid där.

 

    • Vipportar är de som lyfts upp hela sin längd för att sedan skjutas in under taket. Detta gör att de kräver en del utrymme ovanför garageporten vid montering och det går inte att kombinera med förvaringsutrymme i garagetaket eftersom portens upphängning tar upp den platsen. Fördelen är att de är lätta att använda för hela familjen.

 

    • Vikportar är upphängda på starka fjädrar och öppnas med ett handtag som sitter lite längre ned och mitt på porten. Dessa är vanliga på äldre fastigheter och dess fördel är att de inte tar någon plats och oftast enkel att hantera. Nackdelen finns främst hos äldre vikportar där fjädrarna börjar bli dåliga och porten för tung.

 

  • Skjutportar och framförallt takskjutportar blir allt vanligare då det är en praktisk garageport som inte tar någon plats så länge man har högt i tak. Det enda som egentligen tar plats är anordningen i garagets tak med  skenor etcetera som håller garageporten uppe. En nackdel med takskjutport är att de är svårare att montera än slagporten och det tar en stund för den att öppnas och stängas varje gång man ska in eller ut.

Vi tillverkar framförallt slagportar i trä och gör dem efter dina önskemål. Du bestämmer sedan om du vill montera porten själv eller så sköter vi på Rälta allt fram till färdigt montage.

Att tänka på vid köp av garageport

De viktigaste att tänka på vid köp av garageportar är funktionalitet, utseende och säkerhet. Börja med att titta på hela fastigheten. Hur ser utrymmet ut kring garageporten? Vilken typ av öppning blir bäst för att utnyttja utrymmet? Garageporten ska smälta in i hela fastighetens helhetsintryck och inte störa ögat, så vilket material och vilken färg bör garageporten ha?

Vad gäller säkerhet handlar det främst om att byta ut de äldre fjäderbaserade garageportarna då de kan orsaka allvarliga skador. Fundera även på vilka funktioner som är viktiga för just dig. Måste garageporten vara automatisk eller föredrar du klassiska manuella slagportar? Är garaget uppvärmt är det viktigt att ha en garageport som isolerar väl och det bör även tas med i beaktning vid val av garageport.

Köper du både ytterdörrar och garageportar av oss ser vi till att de går hand i hand med samma utförande. Självklart kan vi även ta fram en design på garageporten utifrån dina gamla ytterdörrar eller göra en kopia av din gamla garageport med nya funktioner och bättre hållbarhet.

Vill du se mer av våra dörrar?

Kontakta oss

I vår verkstad möter professionella hantverkare en modern maskinpark för att uppfylla dina önskemål. Har du några frågor eller vill anlita oss är du välkommen att kontakta oss.