Listverk

Vi tillverkar lister med specialsnickerier efter dina önskemål.

Listverk

Listverk kan vara det som är sätter den avgörande känslan i ett rum. Dessutom kan det med relativt små medel förändra hela rummets karaktär. Med listverk innebär allt från foder och golvsocklar till rena dekorationer tillsammans med en bröstpanel. Vi hjälper dig med listverk av alla typer till alla ändamål. Oavsett om det gäller hela vägen från idé till färdigt resultat, steg för steg, eller endast tillverkningen. Listerna går att få i valfritt träslag och ytbehandling samt anpassade precis efter dina önskemål. Är du osäker på hur du vill ha det hjälper vi dig gärna med förslag och inspiration. 

Här nedan finns vanliga frågor följt av bilder på tidigare projekt inom listverk tillsammans med bröstpaneler.

Bröstpanel till fönsterbrädan

Trälisters funktion

Huvudfunktionen för trälister är framförallt att dölja skarvar mellan någonting. Det kan vara mellan tak och vägg, golv och vägg, mellan dörr eller fönster och fasad eller innervägg. Men det kan också röra sig om övergången mellan panel på innervägg och tapet eller färg. Trälister ger rörelseförmån och du behöver inte vara lika precis i skarvarna mellan till exempel tapet och tak. En annan viktig roll som trälisten har är att höja estetiken. Genom att byta ut lister och använda sig av våra specialsnickrade listverk kan estetiken och karaktären i ett rum höjas med relativt enkla medel. 

Vilka typer av lister finns det?

Det finns flera olika typer av trälister för olika ändamål. Här har vi listat de 11 vanligaste sorterna: 

 • Foderlister (med eller utan klack) – Med dessa kan du rama in och lyfta dörrar och fönster. Dessa fästs oftast med hjälp av dyckert alternativt en spik med ett mycket litet huvud.  
 • Sockellister – Sockel är ett annat ord för golvlist. Alltså är sockellister ett annat samlingsord för golvlister.
 • Foglister – En simpel och klassisk täcklist som fungerar utmärkt till att dölja skarvar och ramar in ett rum utan att störa med detaljer. 
 • Skugglister – Skugglist är en modern klassiker till taklist. De har fått sitt namn då de kastar effektfulla skuggor mot tak och/eller vägg, beroende på hur de monteras. 
 • Smyglister – En avrundnings- och täcklist för att dölja springor eller för att rama in och runda av i exempelvis kök mellan bänkskiva och vägg. 
 • Hålkälslister – Hålkälslister används framförallt som taklist och är en klassiker från 1700-talet. Hålkälslister i plast används tillsammans med tätskikt för att garantera en vattentät övergång mellan golv och vägg eller pelare vid gjutning.  
 • Hörnlister – Hörnlister används, precis som det låter, i hörn. Detta för att täcka fula sprickor eller glipor mellan innerväggarna. 
 • Rundstavar – Finns i hel eller halvform och kan användas till det mesta inom finsnickeri. Inom listverk används de framförallt till kreativa estetiska dekorationer.
 • Kvartsstav – Dessa används ofta som skarvlist för att dölja springor. Vanligtvis mellan tröskel och golv, mellan golv och vägg eller mellan vägg och vägg. 
 • Trekantslister – Används vanligtvis för att bland annat täcka skarvar i innerhörn och som formlist i gjutformar. 
 • Dekorlister – Traditionsenligt användes dessa 20-30cm under taket mellan tapet och väggmålning. Detta för att skapa en känsla av en större takyta. Idag används de till allt från väggpanel till köksluckor.  

Det vanligaste är att använda sig av så kallade standardlister. De är oftast släta eller med klassiska mönster. Vi kan tillverka specialtillverkade lister med detaljer precis som du vill ha dem. 

Listverk och bröstpaneler

Förutom att listverk enkom kan göra mycket för ett rums karaktär och estetik ger det även bröstpaneler olika struktur. Vi på Rälta är experter på att klä både väggar och tak i panel och passa ihop med finsnickrade listverk efter dina önskemål. Vill du läsa mer om våra bröstpaneler gör du det HÄR. 

Vill du se mer av vår inredning?

Kontakta oss

I vår verkstad möter professionella hantverkare en modern maskinpark för att uppfylla dina önskemål. Har du några frågor eller vill anlita oss är du välkommen att kontakta oss.