Ekportar

Specialtillverkade ekportar för att ge fastigheten det första intrycket den förtjänar. 

Ekportar

Rälta Snickerifabrik tillverkar specialanpassade ekportar och ytterdörrar i massivt trä till kommersiella och privata fastigheter. En vacker ekport kan lyfta ett hel fastighets utseende och ger besökaren ett gott första intryck.

Vi tillverkar massiva och vackra måttanpassade ekportar och ytterdörrar för alla tidsepoker. Vi kan även återskapa en gammal dörrs utseende och med över 100 års erfarenhet i branschen är svängda överstycken och fria former enligt dina önskemål inga problem. 

Här nedan finner du bilder på olika ekportar och ytterdörrar som vi på Rälta tillverkat följt av vanliga frågor . 

Ekport med specialsnickeri

Fördelar med ekport

Vi tillverkar våra ekportar av massiv ek genom hela porten. Från ramträ till speglar och karmar. Förutom att portar i massiv ek ger en lyxigare känsla med naturliga färger håller det dessutom längre och är mycket svåra att forcera sig igenom. U-värdet på en ekport är u=0.77W/(m²K). Vilket gör att de även är isolerade och släpper igenom väldigt liten mängd energi. 

Så de främsta fördelarna med ekportar är att de är vackra, ger en lyxig känsla, lyfter fastighetens helhetsintryck, är välisolerade med ett lågt u-värde och har hög säkerhet. 

Hållbarhet ekport

Våra massiva ekportar har en lång hållbarhet. Behandlar man dem även rätt står de emot väder och nederbörd extra länge. Ekportar är det vanligast att behandla med en motståndskraftig olja som förlänger ekportens livslängd. Att underhålla ekporten gör även att den bevarar sin färgton.

Ekportar i sig är svåra att forcera sig igenom, för att öka säkerheten vid inbrottsförsök kan man även använda sig av brytbleck. I många fall gör ett synligt brytbleck att man inte ens går fram och försöker.  På ekportar brukar det bli som snyggast och mest enhetligt att välja ett brytbleck i samma färg som handtaget och beslag. Krom och mässig är den vanligaste typen. 

Skötsel & underhåll av ekport

När ekporten fortfarande är ny räcker det med att tvätta av dörren en till ett par gånger per år. Det gör man genom att endast använda trasa eller svamp i vatten och diskmedel. Känns dörren torr eller matt kan ett tunt lager olja behövas. När ekporten sedan börjar bli ett par år är det rekommenderat att göra ett mer grundligt underhåll. 

  1. Börja med att slipa bort smuts och organiskt material som fastnat på ekporten med ett finkornigt sandpapper i träets riktning. Detta behövs särskilt om träets fibrer rest sig. 
  2. Sedan är det dags för olja. Har man slipat ner dörren helt grundar man först innan man stryker på skyddsolja som topp. Tänk på att inte behandla en ekport i direkt solljus och använd bara precis den mängd olja som behövs, ett överflöd stjälper mer än det hjälper. 

Då ek har större porer än de flesta träslag kan man ibland se svarta prickar i träet. Det sker när garvsyran som finns naturligt i ek oxiderar och tränger ut i porerna eller när mögel och pollen fastnar. Oavsett kan de vara svåra att slipa bort när de väl dykt upp. Har ekporten svarta prickar bör man tvätta med alg- eller mögeltvätt som dödar möglet. Ekportens läge och miljö har stor påverkan på hur ofta ekporten behöver behandlas. Till exempel behöver en ekport med mycket lövträd i omgivningen och utan tak tätare tvätt än en som sitter mer skyddat. 

Vill du se mer av våra dörrar?

Vanliga frågor

En ytterdörr i trä symboliserar både lugn och natur och ger ett harmoniskt intryck. En massiv ekport i trä ger dessutom känslan av exklusivitet, hög standard och kvalité. 

En ekport är en entrédörr i massiv ek som ger fastigheten ett vackert utseende och besökaren ett gott första intryck. 

Den bästa ytterdörren är den som både uppfyller alla dina behov och samtidigt ger byggnaden ett fullskaligt utseende. Ytterdörren är det första du som besökare möts av, därför vill du att dörren ska ge ett välkomnade intryck. På Rälta tillverkar vi olika typer av entrepartier med det lilla extra precis efter dina önskemål. 

Det anger hur stor mängd energi som passerar genom dörren, alltså hur väl isolerad dörren är. Ju lägre U-värde desto bättre isolering. U-värdet är alltså ett mått på mängden energi som dörren släpper igenom. 

Kontakta oss

I vår verkstad möter professionella hantverkare en modern maskinpark för att uppfylla dina önskemål. Har du några frågor eller vill anlita oss är du välkommen att kontakta oss.